"Saya akan melakukan yang terbaik untuk mengemaskini blog ini setiap hari Isnin."
"I'll do my best to update this blog every Monday."


Disclaimer

Disclaimer

29 September 2015

TEST DRIVE: Ofmer Wonder 50


Tarikh: 27/09/2015 (Ahad) 
Lokasi: Sekitar Kuching
Masa  : 6.30am - 2.30pm


*TEST DRIVE*

Nie report blog ringkas dalam misi mencari lauk Grade A yang kumpau (arghhhhh...!). Awal2 pagi aku dah terjah kat Riveria sementara menanti air surut. Dalam 3 jam aku cast kat situ, langsung takde miskol.

Untuk test drive kali ini, aku beli lure Ofmer Wonder 50 kerana sebelum ini aku lihat kelibat ikan Bulan bersaiz kasar banyak pada 2 minggu lepas. Memandangkan pelbagai lure telah dicuba, namun tiada 1 pun yang berkenan di hati ikan Bulan tu.

Bila lure dah ada, ikan Bulan tu lak sekali 2 jer keluar. Tu pun masa aku tengah pakai lure lain untuk target ikan lain. Pulak??? Macam tahu2 jer ko ye cik Bulan... Geramnya!




 
Lepas kumpau di Riveria, aku cast kat sungai Rengit. Pun kumpau & tiada miskol jugak. Last2 aku teringat ikan Bulan kat area Salak yang lama gak aku tak terjah. Sampai kat beberapa kawasan "petak" memang boiling & happening jer ikan Bulan. Entah mengapa macam dah semakin bijak & culas gak ikan Bulan nie tengok lure. Dari jenis SP & Ofmer Wonder tu pun dia tak nak. Nampak kelibatnya buat u-turn bila dah dekat dengan lure.






Pun begitu, lain spesis target, lain lak yang dapat. Ikan Bekut gelarannya di Sarawak nie. Mungkin sahabat2 Semenanjung panggil Belukor Pasir. Kat Sabah aku tak sure nama dia. Sebelum nie aku pernah gak dapat spesis nie kat area Tambak Pending, kecik lagi dari saiz nie. Apa2 pun, Ofmer Wonder nie digemari spesis ikan Bekut.





Species: Ikan Bekut @ Belukor Pasir
Rod: Okuma_Nemesis (NEC602UL 2-6 lb) 
Reel: Daiwa_Alphas 103L
Line: Special Line (4X), 18 lb
Leader: Bossna_DFC Leader, 30 lb (80% Fluorocarbon)
Lure: Ofmer_Wonder 50
Status: C&R



 

Close-up. Tak sure aku besar maksimum saiz ikan nie. Apa pun, beliau menyukai Wonder 50 pink! Kelasssss ko Jah!





  LURE(S) OF THE DAY

 
Apa yang boleh aku katakan, setiap caster perlu ada Ofmer Wonder 50 nie dalam tackle box. Mungkin kat tempat lain nanti ikan Bulan lebih berkenan dengan lure nie. Tidak mengecewakan persembahannya. Rasa nak tambah kaler lain pulak. Hrmmm...








28 September 2015

Snakehead Report (4th week of September 2015) - TEST DRIVE: Omga_Aka Mono Line


Tarikh: 23/09/2015 (Rabu) 
Lokasi: Sekitar Kota Samarahan
Masa  : 5.00pm - 6.45pm


*TEST DRIVE*

Minggu lepas aku tak dapat hardcore cast disebabkan mem OT lagi. Punyalah tahap "vibrate" tangan aku nie takleh nak cakap. Hanya dapat melepas kat snakehead bagi membuang sedikit vibrate tersebut.

Kali ini dengan misi Test Drive mono line pada BC buat pertama kali nya. Sebelum nie hanya pakai braided line pada BC, so nak rasa perbezaannya aku guna mono

Shimano Caenan 101 yang baru aku gunakan sebagai jentera pemandu mono line tersebut. Dulu aku pernah memiliki Caenan nie, tapi aku jual. 
*Menyesal jual.

Entah kenapa aku rasa nak pakai balik Caenan nie. Aku try kontek member yang kujual kat dia. Konon nya nak beli baliklah. Tapi bila dengar explain dia, BC tersebut bermasalah, so tak jadilah aku nak beli balik. Last2, aku beli semula yang baru.





Macam nielah kawasan parit sawah padi yang pernah gemilang satu ketika dahulu. Kini air semakin kering & cetek. Ada kelebihan & kekurangan jugak.  
Kelebihannya kawasan permainan snakehead semakin terhad so mereka terpaksa bergumpul kat kawasan camgini untuk mencari makan. 
Kekurangannya, port menjadi Heavy Cover sebab teratai / samai / rumput bergumpul. Set kasar diperlukan!





Seperti yang aku jangka, pasti ada "sniper" yang menunggu kat port camgini. Berjaya gak aku menghanyirkan mono line & BC Caenan.
  





Species: Haruan @ Common Snakehead 
Rod: Viper_Sting (8-17 lb) 
Reel: Shimano_Caenan 101
Line: Omga_Aka 15 lb mono
Leader: -
Lure: SureCatch_Tiny Frog
Status: C&R





Close-up. Hanya seekor ini sahaja yang aku dapat. Rabut 2 kali saiz yang agak kasar kerana diselamat oleh akar teratai. Takpe, sekurang2nya aku dah tahu kat mana ko sembunyi. You can run but you can't hide! Siap ko lepas nie.





Tali mono bajet yang berharga RM7.50 aku gunakan untuk test drive kali ini. Overall aku puas hati gak guna tali mono nie. Hanya sekali birdnest grade D. Hahaha... Cemas kejap aku tengok time birdnest tu. Nasib baik dapat dilerai. 

Apa yang aku pelajari, sebelum cast tu, pastikan tension knob pada BC dikunci habis dulu. Pastu sedikit2 ejas masa membuat lontaran. Paling PENTING, ibu jari MESTI kontrol pergerakan spool cam biasa. Bila dah jumpa tuning/setting cun tu, sedap lak cast mono nie. 

Hanya 15 lb nie ada rasa berat sedikit masa cast. Jarak lontaran pun agak jauh. Mungkin disebab BC aku masih baru. Rentak guna mono nie pun macam dah jumpa, just need more practice sebelum serasi sepenuhnya. Kena hati2 masa tarik waktu sangkut kat Heavy Cover. Maklumlah, kalau ikut poundage tali tu memang tak sesuai untuk main Heavy Cover...





LURE(S) OF THE DAY

Kali ini aku gunakan Si Puteh!








Tarikh: 27/09/2015 (Ahad)
 

Lokasi: Sekitar Kota Samarahan
Masa  : 3.00pm - 6.00pm




Masih lagi aku kumpau mencari lauk Grade A masa cast saltwater. Hanya saiz baby. Report blog tu nanti lah aku update. Just nak masok kan kat blog nie aku layan freshwater sebagai ganti. Target repeat kat tempat yang sama pada hari Rabu - Layan Heavy Cover. Tapi sayang ada gak saiz kasar yang rabut. Hanya saiz baby jugak yang strike...




Tengoklah kawasan heavy cover nie... Berkali2 ambush & sambaran lure yang rabut disebabkan bantuan teratai tu. Seekor saiz kasar 3 kali attack lure aku. Buat aku geram kerana rabut. Tapi setelah lama memujuk, terus tempat nie sepi. Mungkin beliau dah rasa sakit kat mulut.




Sebelum serangan bertalu2 dari saiz kasar tu, hanya saiz baby nie yang berjaya strike, tu pun memakan masa nak tarik keluar sebab teratai tulah! Semua kawasan persembunyian yang aku mark sebelum ini didapati kebanyakannya dah kosong. 1 2 tempat jer rabut.





Species: Haruan @ Common Snakehead 
Rod: Viper_Sting (8-17 lb) 
Reel: Shimano_Caenan 101
Line: Omga_Aka 15 lb mono
Leader: -
Lure: SureCatch_Tiny Frog
Status: C&R







LURE(S) OF THE DAY


Khidmat terakhir si kepala oren dalam misi nie yang terkorban & cedera parah. Jasa mu dikenang!







17 September 2015

Snakehead Report (2nd week of September 2015)


Tarikh: 13/09/2015 (Ahad) 
Lokasi: Sekitar Kota Samarahan
Masa  : 4.00pm - 6.00pm



Trip Saltwater lone ranger aku kali ini kumpau. Sejak awal pagi lagi aku dah ke beberapa tempat yang aku biasa cast seperti di Riveria. Bila kumpau kat Riveria aku cast kat Tambak Pending, pun kumpau. Kemudian kat Tambak Bako, kumpau lagi. Last port kat Sungai Rengit, hoh takde rejeki, kumpau untuk sekian kalinya.

So, sebagai pengubat kumpau, aku main freshwater lak layan snakehead. Misi aku kali ini, aku nak tapau sekor buat sup! 






Lokasi pertama. Air semakin kering tapi tumbuhan (pa nama tu, tah!) makin banyak.





Setiap "opening" tu biasanya tempat snakehead suka ambush. Opening sebelah kiri sekali tempat beliau bersembunyi! 1st cast rabut. Lama gak pujuk, kemudian baru strike!





Species: Haruan @ Common Snakehead (1st catch)
Rod: Okuma_Nemesis (4-10 lb) 
Reel: Team Seahawk_Bass 103L
Line: Kirin_20 lb
Leader: Bossna_DFC Leader, 30 lb (80% Fluorocarbon)
Lure: SureCatch_Tiny Frog
Status: C&R





Saiz yang belum cukup sesuai untuk buat sup, so aku C&R. Kemudian aku berpindah kat tempat lain lak lepas takde lagi miskol dari penghuni lain kat sini.





Species: Haruan @ Common Snakehead (2nd catch)
Rod: Okuma_Nemesis (4-10 lb) 
Reel: Team Seahawk_Bass 103L
Line: Kirin_20 lb
Leader: Bossna_DFC Leader, 30 lb (80% Fluorocarbon)
Lure: SureCatch_Tiny Frog
Status: C&R





Hoh, yang nie dari kawasan kangkung yang air nya agak cetek mengejar lure aku dengan ganas.





Lokasi ke-2. Pun aku rasa saiz yang perlu di C&R jugak... Takpe, cari kat tempat lain lak.





Lokasi ke-3. Semakin cetek air nie sebab dah lama tak hujan.





Potensi kawasan ambush yang banyak walaupun air jernih, namun tiada sambutan pada mulanya. Tetiba satu serangan berserta gelombang dari sebelah kanan kat hujung2 tu yang rabut pada mulanya. Kemudian aku pujuk lagi & kali ke-3 baru strike!





Species: Haruan @ Common Snakehead (3rd catch)
Rod: Okuma_Nemesis (4-10 lb) 
Reel: Team Seahawk_Bass 103L
Line: Kirin_20 lb
Leader: Bossna_DFC Leader, 30 lb (80% Fluorocarbon)
Lure: SureCatch_Tiny Frog
Status: Tapau @ Take away





Close-up.





Good size. Akhirnya saiz ngam untuk ditapau & dijadikan sup. Alhamdulillah...





Lepas tiada lagi strike lain, aku gi tengok kat tempat kejadian. Rupa2nya beliau bawak kat bawah akar tu. Patutlah payah gak aku tarik keluar masa strike. Kena lak rod setting light! Misi mencari lauk buat sup tercapai. Cukuplah dulu. TAPAU IKUT KEPERLUAN, BUKAN IKUT PERASAAN! Ingat tu...





LURE(S) OF THE DAY



Orange Head.








07 September 2015

Casting Land Base_Belungei, Lundu 05/2015


Tarikh: 05/09/2015 (Sabtu) 
Lokasi: Belungei, Lundu
Masa  : 6.45am - 4.00pm



Tiada kelas tusyen anak aku hari ini & digantikan pada musim cuti sekolah nanti. So, plan aku komplot ke Belungei, Lundu. Pada mulanya ada seorang member aku nak join, tapi last minute kansel sebab beliau ada trip lain (trip nie sebagai back-up beliau just in case trip utama tak jadi). So, cam biasa - Lone Ranger...






Buat kali ke-2nya aku cuba membiasakan diri menggunakan set-up rod Okuma Nemesis 2-6 lb berduet dengan Calcutta Conquest 51 dalam mencari keserasian.





Air semakin surut.





Sementara menunggu tu aku try cast kat sini. Payah gak nak dapat sambaran. Air bergerak laju. Memang belum ada nasib selama aku mencuba cast kat spot nie.





Setelah tempat biasa dah boleh dilalui & agak lama aku cast (miskol pun takde), Bob (salah seorang dari member aku caster dari Lundu) datang. Ada gak peneman kali ini. Beliau memberi prototype DIY lure daripada stick glue untuk aku mencuba nanti. Next time aku gunakan. Simpan dalam tackle box dulu & biar beliau berkenalan dengan lure2 lain. Hehehe...





Spot di sebalik batu mengadap ke laut. Bob mencuba cast kat sini. Ini merupakan hot spot gak. Tapi sejak pagi tadi aku dah try kat sini tarak sambutan langsung! Hanya beberapa kali si Bob cast, terus beliau strike baby MJ. Hrmmmm...





Rezeki si Bob. Mungkin sebab beliau baik hati memberikan aku prototype DIY lure.





Lagi sekali Bob strike Baby Kerapu lak. Aku masih lagi kumpau bergaya!





Tidak lama pastu, datang sorang lagi member aku si Jep.






Setelah agak lama & beberapa kali bertukar tempat & lure, akhirnya baru aku strike seekor "Lan Todak!" Ikan todak pun todaklah... Nak buat camna kalau nie rejeki strike aku hari ini yang tertulis. Layan jerlah...





Species: Ikan Todak
Rod: Okuma_Nemesis (NEC602UL 2-6 lb) 
Reel: Shimano_Calcutta Conquest 51
Line: Special Line (4X), 18 lb
Leader: Bossna_DFC Leader, 30 lb (80% Fluorocarbon)
Lure: Starlit_Popper
Status: C&R





Jep pun akhirnya strike seekor kerapu. So kami tak kumpau! Dalam komplot kali ini si Bob yang dapat 4 ekor saiz tapak tangan (gambar aku tak sempat snap). Tak tahu ke mana menghilang/ bermain penghuni Belungei ini. Beginilah hari2 yang dilalui caster. Ada masa strike kasar. Ada masa strike kecik & ada masa takde strike langsung. Just don't give-up.







LURE(S) OF THE DAY

Aku guna model 012 yang sebelah kiri tu...









Snakehead Report (1st week of September 2015)


Tarikh: 02/09/2015 (Rabu) 
Lokasi: Sekitar Kota Samarahan
Masa  : 6.00pm - 6.45pm



Malam tadi & awal paginya hujan yang sangat lebat. Otomatik aku teringat kat snakehead di kawasan yang aku rabut saiz kasar 2 hari lepas. Tertanya2 gak aku bagaimana keadaan beliau? Sihat ke? Tak lemas ke? Maklumlah air besar sangat.

Tak boleh jadi nie. Plan aku nak cast jap balik kerja nanti untuk memastikan situasi terkawal (ceh...ceh...ceh!). Member aku si Sarip berminat untuk turut serta dalam operasi merisik kubu musuh nie. Senjata dah disedia, hanya berbekal 45 minit lebih kurang Ops dimulakan...





Beberapa tempat dah dicast. Ada gak rabut & sambaran kecil. Air dah semakin naik nampaknya.





Atas sikit dari tempat aku cast, tetiba kedengaran suara si Sarip bersorak kegumbiraan. Perghhhhh, beliau strike saiz kasar berskala 49cm & aku percaya inilah megatron tu yang aku rabut 2 hari lepas. Tahniah Sarip! - (C&R).





Jelas keceriaan terpancar "...pada syurga di wajah mu, tiada tanda kau berdosa... Kau menahan segala siksa, di hati hanya berdoa...", Aishhhhh... termenyanyi le pulak! Lama dah tak dapat saiz camgini kata beliau. Aku turut tumpang gembira & tumpang berselfie.





Ada "bebola" baby snakehead kat teratai tu. Anak si mama tadi. Masa Sarip cast kat situ masih ada sambaran tak hook-up. Agaknya si abah nya pulak?! Pastu tiada lagi sambaran.





Kemudian turn aku lak strike tak jauh dari tempat Sarip. Setelah beberapa kali rabut, naik gak seekor saiz Gila-Gila Remaja. Yes, word of the day: "Aku Tak Kumpau!!!"





Species: Haruan @ Common Snakehead 
Rod: Okuma_Nemesis (4-10 lb) 
Reel: Team Seahawk_Bass 103L
Line: Kirin_20 lb
Leader: Bossna_DFC Leader, 30 lb (80% Fluorocarbon)
Lure: SureCatch_Tiny Frog
Status: C&R





Close-up. Seekor nie jer aku dapat. Bolehlah buat ilang gian 45 minit...









LURE(S) OF THE DAY


Si kepala oren berjasa kali ini...










01 September 2015

Snakehead Report (6th week of August 2015)


Tarikh: 31/08/2015 (Isnin) 
Lokasi: Sekitar Kota Samarahan
Masa  : 5.15pm - 6.45pm



Kalau diikut, hari Sabtu, Ahad & Isnin bila aku cek Tide & Current, memang mables sangat kondisi air time nie. Aku dah plan nak ke Belungei, Lundu dalam misi membalas dendam. Apakan daya, kita mampu merancang, tapi Tuhan menentukan. Last day nak hujung minggu tu (hari Jumaat), anak ke-2 aku lak kurang sihat (demam & ulser). Bye2 my plan!
*Menangis dalam hati*.

Mertua aku lak ada urusan di Semenanjung, takkan aku nak biar mem sorang2 jaga si kecik tu. Maka, aku kensel xtvt casting hujung minggu tersebut. Hari Sabtu, Ahad masih tiada perubahan tahap kesihatannya. Hari Isnin, baru ada nampak perubahan sikit. Namun aku hanya cast melepas gian kat port dekat2 jer dalam waktu yang singkat di sebelah petang. Apa lagi, layan snakehead jerlah jawapnya...





Hujan lebat malam & pagi sebelumnya menyebabkan air agak tinggi. Kawasan parit nie baru jer lepas digali dalam 2 3 minggu lepas. Rumput, samai, teratai baru nak tumbuh balik. Baru sekali cast, ada "Ombak Rindu" tetiba memecut dari kiri mengejar jf yang aku retrive dengan kelajuan cahaya!





Tanpa menekan brake, bammmm! Beliau terus menyondol jf (jump frog) aku & dengan selamba biawak aku hook-up terus tanpa membiarkan  2 3 saat. Kalau pakai jenis soft froggy tu kena biar 2 3 saat dulu sebelum menghook-up. Kali ini aku gunakan jf, tak perlu menunggu. Terus hook-up bila dah diterkam gitu. Naissssssss... Saiz best layan (40 cm).





Species: Haruan @ Common Snakehead 
Rod: Okuma_Nemesis (4-10 lb) 
Reel: Team Seahawk_Bass 103L
Line: Kirin_20 lb
Leader: Bossna_DFC Leader, 30 lb (80% Fluorocarbon)
Lure: Siam Spoon_TT Lure
Status: C&R





Close-up. Hanya seekor nie jer yang dapat. Rabut seekor saiz yang lebih kasar dari nie bila aku gunakan soft froggy lure. Aku rasa kat kaki jer kena gigit. Takpe, next time bebeh...







 LURE(S) OF THE DAY

Siam Spoon_TT Lure. Lure snakehead paling otai dalam tackle box aku nie. Walaupun tak berapa nak "jump" sangat, berjasa jugak beliau.