"Saya akan melakukan yang terbaik untuk mengemaskini blog ini setiap hari Isnin."
"I'll do my best to update this blog every Monday."


Disclaimer

Disclaimer

29 December 2014

ULTRALIGHT (UL): RemBULAN Kesiangan - Tambak Pending Strike


Tarikh: 26/12/2014 (Jumaat) 
Lokasi: Tambak Pending, Kuching
Masa  : 08.00am - 4.00pm




Hari ini alang2 hari Jumaat, aku amik cuti. Tapi masih gak hantar / amik mem  kerja. Bagi mengisi sisa2 masa lapang aku casting kat port dekat2 jer. Malas nak gi jauh sebab masa pendek, maklumlah hari Jumaat.

Di antara waktu pagi & petang tu, hanya tengahari baru aku strike. Itu pun seekor jer. Seekor lagi rabut. Apa2pun aku layan UL saja kali ini...






Ini Ikan Bulan yang ke-2 & strike tu. Yang 1st rabut...

 



Degil tu. Masih kuat fight. Takpe, layan bagi beliau letih sikit.



 

Macam dah makin dekat tapi mempunyai semangat juang yang masih tinggi. Sempat buat beberapa kali aksi akrobatik & masih tak mahu menyerah!


 


Ha... baru beliau keletihan. Time nie baru beliau "menurut perintah". A very good size le jugak. Kalau setakat area camgini memang payah sikit nak cari saiz megatron.






Species: Bulan @ Local Tarpon
Rod: Kanicen Nix, Leebass 6' 1-6 lb(KN-Leebass-001)
Reel: Shimano, Sienna 500FD
Line: Special Line, 4 lb
Leader: Lemax, 10 lb 
Lure: Sotelo, Mini Minnow (5.5cm)
Status: C&R






Close-up. Part best layan Bulan nie aksi akrobatik & juang untuk melepaskan memang sentiasa mendebarkan jiwa. Lebih2 lagi jika dilayan dengan set UL, takyah cakap kelazatannya. Yang nie solid hook-up.





Hook (treble hook) kat tengah badan lure nie aku buka & tinggalkan 1 hook jer kat ekor jer. Perubahan ketara renangan lure - pasti aksi lure lebih "menggila". Lepas tu treble hook tersebut aku tukar gunakan single hook. Tapi time tu Bulan dah kurang bermain. Nampaknya tu jer hasil setakat nie. Sebelah petang aku gi kat beberapa port lain & kumpau.





23 December 2014

Snakehead Report (3rd week of December 2014)


Tarikh: 21/12/2014 (Ahad) 
Lokasi: Port (diRahsiakan)
Masa  : 7.30am - 2.30pm



Ajakan dari member aku Grand Master Louis untuk memBarau di port RAHSIA beliau telah lama aku tunggu. Dalam cuaca yang tidak menentu ini, akhirnya tercapai jugak. 

Yang tak bestnya, aku kumpau Sebarau Impreza tetapi strike snakehead - Bujuk. And opkos Louis lak yang strike Sebarau! Tuan Rumah 1,  Pelawat - 0.

Apa2 pun oleh kerana aku strike snakehead, so buat jerlah untuk report snakehad... Asal ada laporan untuk blog aku ini. Maaf cam biasa lokasi terpaksa diRAHSIAkan bagi menghormati permintaan Tuan Rumah.





1st port... Hujang semalam. Walaupun tak berapa lebat, ada keroh sedikit air.





Menurut Louis, kalau air keroh sedikit camgini masih ok lagi...




Selfie with Grand Master Louis.





Cast & terus meCast...








Akhirnya, sesudu aku disambar manja2 Fazura di satu telok. Aku ingatkan Sebarau Impreza, tapi bila beliau buat aksi akrobatik baru tahu Bujuk rupanya. Walaupun bukan sasaran utama, yang penting aku tak kumpau serta dapat menghanyirkan rod & bc baru (2nd hand) aku...





Species: Bujuk @ Forest Snakehead (Channa Lucius)
Rod: Storm_Solitude (SOC604ML_6-12 lb
Reel: Shimano_Scorpion MG 1001
Line: Special Line (4X), 10 lb
Leader: Bossna_DFC Leader, 20 lb (80% Fluorocarbon)
Lure: Bakau_Chitala Spoon, 12g
Status: C&R
 




Close-up. Terkoyak mulut beliau akibat meronta2 masa sesi photo shoot. Ngapa kau tak sabar? Tak pasal2...






BONUS Report: Tu dia Louis dengan Sebaraunya. Opkos, Masterji bah ini orang!

Species: Sebarau (Jungle Pearch) / Dungan / Hampala
Rod: Rapala Sand, 6-12 lb 
Reel: Shimano Aldebaran BFS XG
Line: Varivas Premium PE 1
Leader: Hi Seas, 20 lb (100% Fluorocarbon)
Lure: Duo Spearhead 60s
Status: C&R





Redah punya redah, akhirnya jumpa port baru. Tapi takde mis kol! Mana lak gi Sebarau nie? Port dahlah cantik lagi mables!






Operasi menyelamat lure yang terbang sebab tali meletop!





Hentam sajalah walau takde sambutan. Sambil2 tu boleh menghaluskan lagi teknik cast. Aku hairan dengan teknik aku cast, asyik menuju ke atas jer. Dalam trip nie dah berapa kali lure aku landing atas pokok. Tak kurang yang terkorban sebab sangkut. Nampak gaya masih banyak lagi yang perlu aku pelajari & praktis...





Keseluruhan trip kali ini aku agak berpuas hati walaupun sasaran utama belum aku perolehi. Yang penting bagi aku dapat cast kat port nie. Ada beberapa kali gak mis kol & rabut. Ini menunjukkan walaupun air keroh sedikit respon dari penghuni sungai tu memang ada. Tak sabar rasanya nak repeat balik. Till next time...







15 December 2014

Snakehead Report (2nd week of December 2014): ULTRALIGHT (UL)


Tarikh: 13/12/2014 (Sabtu) 
Lokasi: The Hidden Leaf Village of Konoha (Kuching - Samarahan Expressway)
Masa  : 2.30pm - 6.15pm



Lama dah takde report snakehead. Plan ari nie boat base menoman but kumpau bedarah! Tak tahu mana lak menghilang nya toman2 tersebut. Kalau dapat sekor memang sampai petang jawapnya. Tapi dah takda, huh 1/2 day jer lah.

Bagi mengubat kekeciwaan dgn Cik Toman, sisa2 masa yang ada aku gunakan untuk hunting snakehead kat spot baru. Lama dah aku google spot nie. Tapi kesempatan nak ke situ jer takde.

Solo cast aku kat spot nie berjaya menaikan 9 ekor snakhead tapi saiz semua memang curut jer. Ada gak ternampak kumpulan anak2 nya bermain. Dah macam2 cara kacau tak jugak mak bapak dia kuar. Yatim piatu agaknya...

Rabut takyah cakap, 4-5 kali gitu. Memang agresif snakehead kat sini. Ada gak kelihatan macam anak2 sebarau yang masih kecil2 & halus macam ikan bilis. Hrmmm...





Wow, hijau kalernya.





Nak kat luas sangat tak jugak. Nak kat dalam sangat pun tak jugak. Masih boleh nampak dasar kat sebahagian tempat.





Ada gak kawasan macam lopak2 yang jadi kolam. Semua dah aku try.
 




1st catch
Species: Haruan @ Common Snakehead
Rod: Kanicen Nix, Leebass 6' 1-6 lb(KN-Leebass-001)
Reel: Shimano, Sienna 500FD
Line: Special Line, 4 lb
Leader: Lemax, 10 lb
Lure: Berkley Powerbait, 3" Power Grub
Status: C&R


 
Close-up.





2nd catch
Species: Haruan @ Common Snakehead
Rod: Kanicen Nix, Leebass 6' 1-6 lb(KN-Leebass-001)
Reel: Shimano, Sienna 500FD
Line: Special Line, 4 lb
Leader: Lemax, 10 lb
Lure: Berkley Powerbait, 3" Power Grub
Status: C&R





Close-up.





3rd catch
Species: Haruan @ Common Snakehead
Rod: Kanicen Nix, Leebass 6' 1-6 lb(KN-Leebass-001)
Reel: Shimano, Sienna 500FD
Line: Special Line, 4 lb
Leader: Lemax, 10 lb
Lure: Berkley Powerbait, 3" Power Grub
Status: C&R





Close-up





4th catch
Species: Haruan @ Common Snakehead
Rod: Kanicen Nix, Leebass 6' 1-6 lb(KN-Leebass-001)
Reel: Shimano, Sienna 500FD
Line: Special Line, 4 lb
Leader: Lemax, 10 lb
Lure: Berkley Powerbait, 3" Power Grub
Status: C&R





Close-up.





5th catch
Species: Haruan @ Common Snakehead
Rod: Kanicen Nix, Leebass 6' 1-6 lb(KN-Leebass-001)
Reel: Shimano, Sienna 500FD
Line: Special Line, 4 lb
Leader: Lemax, 10 lb
Lure: Berkley Powerbait, 3" Power Grub
Status: C&R





Close-up.





6th catch
Species: Haruan @ Common Snakehead
Rod: Kanicen Nix, Leebass 6' 1-6 lb(KN-Leebass-001)
Reel: Shimano, Sienna 500FD
Line: Special Line, 4 lb
Leader: Lemax, 10 lb
Lure: Berkley Powerbait, T Tail Minnow
Status: C&R





Close-up.





7th catch
Species: Haruan @ Common Snakehead
Rod: Kanicen Nix, Leebass 6' 1-6 lb(KN-Leebass-001)
Reel: Shimano, Sienna 500FD
Line: Special Line, 4 lb
Leader: Lemax, 10 lb
Lure: Berkley Powerbait, T Tail Minnow
Status: C&R





Close-up.





8th catch
Species: Haruan @ Common Snakehead
Rod: Kanicen Nix, Leebass 6' 1-6 lb(KN-Leebass-001)
Reel: Shimano, Sienna 500FD
Line: Special Line, 4 lb
Leader: Lemax, 10 lb
Lure: Berkley Powerbait, T Tail Minnow
Status: C&R





Close-up.





9th catch
Species: Haruan @ Common Snakehead
Rod: Kanicen Nix, Leebass 6' 1-6 lb(KN-Leebass-001)
Reel: Shimano, Sienna 500FD
Line: Special Line, 4 lb
Leader: Lemax, 10 lb
Lure: Berkley Powerbait, T Tail Minnow
Status: C&R





Close-up.





Tak tahu berapa lama spot nie bertahan. Sedih & sayang tengok lori tanah keluar masuk kat dalam nun. Apa punya projek lagi nie tak pandai habis. Cubalah buat tempat untuk Santuari agar ikan & alam terjaga serta boleh diwarisi untuk genarasi akan datang...








08 December 2014

SHARING Tips: Panduan Memilih Lip Grip


Pernahkah anda keciwa ketika anda tengah melip grip ikan untuk berselfie, tiba2 ikan itu meronta lalu terlepas dengan mudah serta jatuh semula dalam air & sempat melambai anda dengan ekornya (seolah2 mengatakan "Hambik kau!!!! Babai..." sambil ketawa memecut gembira dalam air & pastinya beliau akan bercerita dengan rakan2nya betapa hebatnya dia melepaskan diri dari anda)?

Takpun, anda membeli lip grip yang kononnya tahap "perghhhhhh...." dengan harga yang "wow" lagi tapi rupa2nya "hampeh!" Lebih2 lagi jika dibeli secara online...

Don't worry, memandangkan casting minggu ini aku kumpau, so hari ini sebagai report blog, aku nak kongsi tips yang mudah bagi anda yang baru hendak berhajat membeli lip grip. Aku pernah terbaca tentang panduan nie lama dah dulu dalam Bahasa Inggeris kat internet tapi tak ingat linknya. Untuk panduan ini aku sertakan gambar bagi memudahkan pemahaman anda.





Ada berbagai2 jenis, bentuk, brand, saiz lip grip. Aku suka gunakan yang jenis kecik kerana as a caster, seboleh2nya aku cuba memenimakan berat peralatan kerana sentiasa bergerak. Salah satu brand kegemaran aku yang nie G-Tech.








Steps

   1.   Letakkan Lip Grip pada celah2 jari anda seperti dalam gambar.

   2.   Cuba tarikan. Jika, alahai mudahnya lip grip tu terlepas, say bye2 jerlah kat lip  
         grip tu.
 
   3.   Jika ketika ditarik anda rasa "AduhAduhAduh.... Sakit... Sakit..." & lip grip tu
         masih lekat, nahhhh... itulah ciri2 yang dicari.


Tu jer. Eh, very simplenyeeee.... Memang pun! Tapi kekadang tu kalau ikan meronta dengan amat kuat, boleh terlepas jugak tau! Sekurang2nya korang gunalah tip nie untuk mengelak kekeciwaan melampau, insyaallah...








01 December 2014

ULTRALIGHT (UL): MANGROVE JACK & Jill - Tambak Pending Strike 1


Tarikh: 27/11/2014 (Khamis) 
Lokasi: Tambak Pending, Kuching
Masa  : 07.30am - 1.00pm



Kalau tak silap aku, dah 2 atau 3 kali aku strike Mangrove Jack (MJ) / Siakap Merah kat Tambak Pending nie. Tapi kali ini special sikit sebab biasanya aku dapat yang berskala di bawah 1kg semenjak aku terjerumus dalam dunia casting. 

Namun akhirnya tercapai gak hasrat aku nak merasa fight MJ 1kg, + aku menggunakan set UL beb! Perasaan tak payah cakaplah, sentiasa berdebar2 dag dig dug...





Surut dah semakin menghampiri tahap maksima. Time nie tinggal aku sorang jer yang casting. Member2 lain yang aku jumpa dah chow ke tempat lain agaknya.







Jangan disangka tengah hari yang panas terik (12pm gitu) & air yang surut tidak berikan. Aku lempar lure dari sisi & biarkan ia hanyut. Sambil2 tu aku retrive pelan2 & twitch sikit2.





Tiba2 drag spinning aku berbunyi dengan kuat! Rod UL aku terus melengkung. Tali terus mutah tanpa dapat ditahan2 lagi. Memang aku buat fitnah MJ punya angkara nie!. Pastu mula nampak sedikit bayangan beliau. Kemudian sekali lagi beliau mengeluarkan turbo & nos!





Wow!!! Comfirm MJ kasar. Fight yang amat hebat. Aku risau gak beliau asyik nak memecut kat batu2. Memang sedaya upaya aku kontrol & layan beliau sehingga akhirnya beliau keletihan terkulai layu...





Nah... apa kau rasa? Oren? Kemenangan berpihak kepada aku. 1-0. Bergetar tangan aku 1st time  set UL aku didera sebegitu rupa. Kejam sungguh! Rasanya aku dah mula dapat feel camna layan guna set UL nie.






Species: Mangrove Jack (MJ) / Siakap Merah (41cm, 1.1kg)
Rod: Kanicen Nix, Leebass 6' 1-6 lb(KN-Leebass-001)
Reel: Hemingway, SMA1000
Line: Jig Man, 4 lb
Leader: Lemax, 10 lb
Lure: Berkley Powerbait, 3" Power Grub
Status: Tapau





Close-up. Solid hook-up kat joint bibir.





Good size - 41cm.






Yes! Kesampaian jugak merasa strike MJ 1kg. Syukur alhamdulillah...