"Saya akan melakukan yang terbaik untuk mengemaskini blog ini setiap hari Isnin."
"I'll do my best to update this blog every Monday."


Disclaimer

Disclaimer

29 April 2014

Peacock Bass @ Cichla Occelaris a.k.a Ikan Raja - Berlesen Sudah...



Tarikh: 27/04/2014 (Ahad) 
Lokasi: Tasik Prima Puchong, Selangor
Masa  : 7.00am - 6.45pm





Snakehead Report untuk 4th week of April aku takda laporan kali ini sebab kumpau. Hahaha...
TAPI yang bestnya aku dapat LESEN Peacock Bass @ Cichla Occelaris a.k.a Ikan Raja. Bagi kaki casting panggil PB jer.

Tak dirancang sangat sebenarnya. Ambil kesempatan bawak family jalan2 KL & dapat gak 'koner' ke Tasik Prima Puchong, Selangor. 2 hari sebelum trip aku plan. Gila last minit punya plan. Syukur belah pihak Tekong Bot merangkap guide – Bro Sham & kazen mem aku merangkap pemandu pelancong berjaya dicomfirmkan.

Jom, follow my journey…




Pukul 7.00am dah stat bergerak ke lokasi dengan bantuan GPS




Puchong. Betul setakat nie...




Kazen mem aku nie - Aki. Beliau lom pernah casting. Bottom jer. So aku plan nak rachun beliau. Hikhikhik...




Walaupun ada gak terlajak simpang, namun jumpa gak landmark nie.




Yes, sampai dah kat check point!




Sementara menunggu Tekong Bot merangkap guide, aku tengok2 & snap sekeliling.




Kedamaian di awal pagi.




Besar gak tasik nie.




Cantik gak sticker nie. Itulah ikan sasaran, Encik/Puan/Cik Peacock Bass.




Tekong bot pun sampai - Bro Sham




Let the games begin...




Selfie bertiga.




Aki & Bro Sham dah stat cast.




Another view.




Antara lure yang digunakan - Fly ke apa nama dia... Tapi takde "jodoh" dengan aku.




Matahari semakin meninggi. Bahang kepanasan makin terasa. Tapi time ini masih kumpau melanda. 
Bro Sham call Penghulu PB suruh PB sambar lure kitaorang...




Sambil2 tu snap lah sekeping 2 pic.




Biru kelabu jer latar pics aku sebab pa lagi, jerebu lah...




Bukan takde menatang PB nie, banyak gak "letupan" yang menggegar jiwa tapi masih malas menyambar lure.




Aku tengah bermeditasi, jangan kacau. Tak pasal2 aku bagi penampar buaya kang!



Menjelang tengahari, walaupun masih kumpau, kami buat keputusan untuk lunch dulu walaupun PB taknak 'lunch' dengan kami. Sambil2 tu mendengar pengelaman & story bro Sham tentang PB nie.

Tengah lunch tu, tetiba hujan lebat beserta 'Thor' melanda... "Udah, mau awal tamat komplot nie", kataku dalam hati...
Adalah dalam 2 jam gak hujan lebat. Syukur dalam pukul 4, baru berhenti. Apa lagi, 2nd half pun dimulakan...



Lunch sambil membuat teori2, post mortem & gosip liar tentang PB.




Hujan lebat beserta angin kuat menyebabkan khemah diloweredkan...





Lepas hujan berhenti, Ops PB diteruskan! Time nie tekanan memang amat terasa. Only a few hours before ops tamat. So, peluang yang ada digunakan sebaik2nya - Cast sampai lebam!



Asian Water Sports Village.




Sedang aku asyik cast, tetiba satu "letupan" mencurik lure aku & terus memecut laju. Fish on bebeh!




Tu dia si pencurik! Yes, PB!




Akhirnya beliau kepenatan setelah memberi tentangan yang hebat. Hambik kau!




Akhirnya berjaya dinaikan & secara rasminya aku telah BERLESEN Peacock Bass. \(^-^)/





1st catch - Peacock Bass (45cm)

Rod: Storm "Mojo" (MOC602ML_6-12 lb)
Reel: Daiwa "Alphas" 103L (Purple)
Line: Power Pro, 20 lb
Leader: YO-ZURI "H.D. CARBON", 30 lb(100% Fluorocarbon)
Lure: JomFishing "PEN16"




Another view.




Good size PB - 45cm. "WHAT THE FISH!..."




Yes, happy sangat! Speachless seketika.




Touching moments - Sebelum aku C&R, aku belai puas2 dulu. Maklumlah sebelum nie aku hanya mampu menatap dalam akuarium jer. Lagipun dari jauh aku datang nak dapatkan "Lesen" nie. Really puas hati beb!




Ready to C&R... Thank you Encik/Puan/Cik PB for giving me the opportunity. Semoga ko cepat membesar jadi monster!




2nd catch - Peacock Bass

Rod: Storm "Mojo" (MOC602ML_6-12 lb)
Reel: Daiwa "Alphas" 103L (Purple)
Line: Power Pro, 20 lb
Leader: YO-ZURI "H.D. CARBON", 30 lb(100% Fluorocarbon)
Lure: JomFishing "PEN16"




Beruntong nya duduk kat situ. Hari2 leh casting PB & Toman.




Bro Sham pun tak jadi kumpau. Penutup komplot kali ini.




Syukur alhamdulillah, tercapai jugak cita2 aku nak berlesen PB nie sejak last year lagi. Baru tahun nie berpeluang & my 1st try!

Walaupun masih belum berlesen toman, namun aku tak risau sebab kat tempat aku ada toman. Cuma PB nie jer takda. Kalau ada pun kat kedai akuarium. 
 
Lure yang berjasa dalam komplot kali  adalah lure murah jenis pencil jer tapi mempunyai aksi yang mables! Aku beli online.







Check this out - The Official hook-up video.



video



21 April 2014

Snakehead Report (3rd week of April 2014)

Tarikh: 20/04/2014 (Ahad) 
Lokasi: Port Summer Mall(SM)
Masa  : 6.15am - 4.30pm




Adoiyaiiii... komplot boatbase aku minggu nie terpaksa kensel last minit sebab kondisi air tidak memuaskan disebabkan hujan hingga air agak keroh & deras, sumber dari tekong bot. Dah lah lama tak boatbase...

Bagi mengubat duka lara, layan snakehead jerlah. Mahu gak rasa nak main landbase mencari 'lauk', tapi port SM nie sudi lak bergurau. So, aku putuskan layan snakehead jer sampai petang. Oh BTW, Geng JJ (Jala Jaring) tu memang bikin panas. Sekali lagi diaorang block laluan keluar masuk snakhead.



1st catch - Snakehead (57cm, 1.4kg)

Rod: Okuma "Nemesis" (NEC562L_4-10 lb)
Reel: Shimano Calcutta "Conquest 51"
Line: Power Pro, 20 lb
Leader: Bossna "DFC Leader", 30 lb (80% Fluorocarbon)
Lure: SureCatch Tiny Frog "SureBite"





Close-up. SureCatch Tiny Frog "SureBite" inside...





Selfie with the catch.




As long 1kg & above - osem & mables!





2nd catch - Snakehead

Rod: Okuma "Nemesis" (NEC562L_4-10 lb)
Reel: Shimano Calcutta "Conquest 51"
Line: Power Pro, 20 lb
Leader: Bossna "DFC Leader", 30 lb (80% Fluorocarbon)
Lure: SureCatch Tiny Frog "SureBite"






Close-up.




Memandang perut dah berbunyi sebab lom sarapan lagi sebelum turun, aku & member aku (yang dah nak balik), stop jap untuk breakfast. Pas tu aku solo sambung "shift" ke-2.





3rd catch - Snakehead

Rod: Okuma "Nemesis" (NEC562L_4-10 lb)
Reel: Shimano Calcutta "Conquest 51"
Line: Power Pro, 20 lb
Leader: Bossna "DFC Leader", 30 lb (80% Fluorocarbon)
Lure: SureCatch Tiny Frog "SureBite"






Close-up.





4th catch - Snakehead (56cm, 1.7kg)

Rod: Okuma "Nemesis" (NEC562L_4-10 lb)
Reel: Shimano Calcutta "Conquest 51"
Line: Power Pro, 20 lb
Leader: Bossna "DFC Leader", 30 lb (80% Fluorocarbon)
Lure: SureCatch Tiny Frog "SureBite"






Lupa lak aku nak berSelfie dengan snakehead nie. Lepas aku C&R baru teringat. Arkkkk...





1.7kg. Yang nie memang dia fight habis2an...





5th catch - Snakehead (55cm, 1.4kg)

Rod: Okuma "Nemesis" (NEC562L_4-10 lb)
Reel: Shimano Calcutta "Conquest 51"
Line: Power Pro, 20 lb
Leader: Bossna "DFC Leader", 30 lb (80% Fluorocarbon)
Lure: SureCatch Tiny Frog "SureBite"






Close-up.





Selfie jangan lupa aaa...







Again, 1.4kg.





6th catch - Snakehead

Rod: Okuma "Nemesis" (NEC562L_4-10 lb)
Reel: Shimano Calcutta "Conquest 51"
Line: Power Pro, 20 lb
Leader: Bossna "DFC Leader", 30 lb (80% Fluorocarbon)
Lure: SureCatch Tiny Frog "SureBite"






Close-up.






*FREESTYLE STREET FISHING*