"Saya akan melakukan yang terbaik untuk mengemaskini blog ini setiap hari Isnin."
"I'll do my best to update this blog every Monday."


Disclaimer

Disclaimer

30 May 2014

Snakehead Report (5th week of May 2014)

Tarikh: 29/05/2014 (Khamis) 
Lokasi: Port Summer Mall(SM)
Masa  : 5.10pm - 6.00pm



Balik kerja awal sikit petang nie (tension kerja weiii...), terus aku memecut ke port SM untuk release segala tension yang mencengkam. Sampai kat port nie aku tengok air cantikkkkk & takda gangguan daripada Geng Jala Jaring.

Tak sampai 5 minit aku cast, boom! Seekor snakehead bersaiz kasar berjaya aku naikan. 3 ekor keseluruhan tangkapan hari ini. 1 kasar & 2 lagi curut. Apa2 pun, the best strees medicine!





1st catch - Snakehead (50cm, 1kg)
Rod: Okuma "Nemesis" (NEC562L_4-10 lb)
Reel: Daiwa "Alphas" 103L (Purple)
Line: Power Pro, 20 lb
Leader: YO-ZURI "H.D. CARBON", 30 lb(100% Fluorocarbon)
Lure: SureCatch Tiny Frog "SureBite"
Status: C&R





Close-up.





Tak lebih tak kurang. Ngam2 1kg. Osemmmmmmm!






2nd catch - Snakehead
Rod: Okuma "Nemesis" (NEC562L_4-10 lb)
Reel: Daiwa "Alphas" 103L (Purple)
Line: Power Pro, 20 lb
Leader: YO-ZURI "H.D. CARBON", 30 lb(100% Fluorocarbon)
Lure: SureCatch Tiny Frog "SureBite"
Status: C&R





Close-up.






3rd catch - Snakehead
Rod: Okuma "Nemesis" (NEC562L_4-10 lb)
Reel: Daiwa "Alphas" 103L (Purple)
Line: Power Pro, 20 lb
Leader: YO-ZURI "H.D. CARBON", 30 lb(100% Fluorocarbon)
Lure: SureCatch Tiny Frog "SureBite"
Status: C&R





Close-up.
 






26 May 2014

Snakehead Report (4th week of May 2014)

Tarikh: 25/05/2014 (Ahad) 
Lokasi: Port Summer Mall(SM)
Masa  : 5.50am - 10.45am



Walaupun aku awal turun hari ini, namun firasat aku menyatakan bahawa Geng Jala Jaring gerenti awal lagi dari aku. So, malas lah nak turun rush. Relax2 jer lah bawak motosikal.

Sampai kat port SM, hrmmmm... memang benar firasat aku. Apa yang aku peratikan, kali ini jaring panjang gak dipasang. Walaupun tak menutup laluan keluar masok snakhead & untuk mengelak lure aku tersangkut dalam kegelapan so aku cast kat belah hujung yang tidak berjaring.






5.50am... Dari sini aku nampak samar2 jaring merentang kat depan.






1st catch - Snakehead (46cm)
Rod: Okuma "Nemesis" (NEC562L_4-10 lb)
Reel: Daiwa "Alphas" 103L (Purple)
Line: Power Pro, 20 lb
Leader: Bossna "DFC Leader", 30 lb(80% Fluorocarbon)
Lure: DIY lure "Angry Rat"
Status: C&R






Close-up.






Payah nak selfie camnie. Entah kali ke berapa aku possing...




Bila dah terang sikit baru nampak jaring tu. Rupa-rupanya geng pakcik Thai tu (baju biru) yang punya jaring panjang yang hampi2 memblock laluan keluar masok snakehead.

Bedasarkan pengalaman aku, jika hari Ahad, grenti pekerja kontrak SM atau group lain dah pasang jaring (kerana bercuti), tapi jika hari Sabtu aku rasa ada or jarang2 diorang pasang awal sebab masih bekerja.





Pakcik Thai & geng nya.






Perghhhhh... ular pun kena jaring! Hoh, next time kena hati2 nak ambil lure yang sangkut kat seberang.





Lepas kurang sambutan dari port utama nie, aku bertukar kat port yang satu lagi. Ari tu lure aku terkorban kat sini. So, aku mencuba untuk kali ke-2. Walaupun berjaya dengan seekor mangsa, namun bukan yang mengorbankan lure aku tu sebab tarikannya tak kuat.




2nd catch - Snakehead (45cm)
Rod: Okuma "Nemesis" (NEC562L_4-10 lb)
Reel: Daiwa "Alphas" 103L (Purple)
Line: Power Pro, 20 lb
Leader: Bossna "DFC Leader", 30 lb(80% Fluorocarbon)
Lure: DIY lure "Angry Rat"
Status: C&R






Close-up.








Sib baik member aku datang, so dia jadi kameraman.






Pastu aku balik semula kat port utama. Ada bebrapa kali gak rabut. Hanya 2 ekor yang bersaiz sekolah rendah jer dapat. Syukur alhamdulillah aku tak kumpau. Layannnn....




3rd catch - Snakehead
Rod: Okuma "Nemesis" (NEC562L_4-10 lb)
Reel: Daiwa "Alphas" 103L (Purple)
Line: Power Pro, 20 lb
Leader: Bossna "DFC Leader", 30 lb(80% Fluorocarbon)
Lure: DIY lure "Angry Rat"
Status: C&R






Close-up.






4th catch - Snakehead
Rod: Okuma "Nemesis" (NEC562L_4-10 lb)
Reel: Daiwa "Alphas" 103L (Purple)
Line: Power Pro, 20 lb
Leader: Bossna "DFC Leader", 30 lb(80% Fluorocarbon)
Lure: DIY lure "Angry Rat"
Status: C&R






Close-up.








19 May 2014

Snakehead Report (3rd week of May 2014)

Tarikh: 13/05/2014 (Selasa) 
Lokasi: Port Summer Mall(SM)
Masa  : 6.15am - 9.15am



Sempena cuti Hari Wesak, aku ambil kesempatan untuk terjah ke Port Summer Mall. Awal2 aku dah turun untuk mengelak berebut port dengan Geng JJ (Jala Jaring).

Air kat port tu masih kering dan keroh disebabkan hujan sekejap2 jer melanda. Masih mengharapkan hujan lebat agar air besar, barulah monster2 keluar beramai-ramai.

Apapun, syukur tak kumpau. Dapat seekor bersaiz kasar. 5 kali try baru dapat. Memang degil serta tercabar maruah aku sebagai seorang caster! Ceh...cheh...cheh...





Seawal 6.15am aku dah strt memburu.





Macam mati jer air tidak bergerak.





Nampak macam buih2 tu akibat orang menjaring & jala petang semalam. Air pulak tidak bergerak. Kurang sambutan kali ini. Ada pun dengar letupan besar tapi nun jauh dalam2 sana...





Snakehead (57cm, 1.7kg)
Rod: Okuma "Nemesis" (NEC562L_4-10 lb)
Reel: Daiwa "Alphas" 103L (Purple)
Line: Power Pro, 20 lb
Leader: Bossna "DFC Leader", 30 lb(80% Fluorocarbon)
Lure: SureCatch Tiny Frog "SureBite"
Status: C&R





Tewas gak akhirnya. Good size of 57cm.





Close-up.





More than 1kg is awesome beb!




Another pose. Hehehe...






*FREESTYLE STREET FISHING*









Tarikh: 18/05/2014 (Ahad) 
Lokasi: Port Summer Mall(SM)
Masa  : 5.50am - 9.30am



Hoh, awal aku turun hari ini. Bukan apa, nak rezeb tempat sebelum Geng Jala Jaring datang. Alarm berbunyi 5.15am. Bersiap-siap & kemas2, terus memecut & sampai dalam pukul 5.50am. Port nie taklah jauh mana dari rumah aku pun.

Tapi bila dah sampai, kena tunggu sedikit cahaya matahari, sebab tak nampak nak baling lure. Hrmmmm...



5.50am... Awal sangat! Nak baling lure kat port pun tak nampak. Hambik kau! Hahaha...





Bila dah ada sedikit cahaya walaupun samar2, apa lagi tanpa membuang masa, aku terus memulakan aktiviti casting dalam kesejukan. Walaupun samar2, aku peratikan kondisi air tak begitu memuaskan. Nampak gak keroh.






1st catch - Snakehead
Rod: Okuma "Nemesis" (NEC562L_4-10 lb)
Reel: Daiwa "Alphas" 103L (Purple)
Line: Power Pro, 20 lb
Leader: Bossna "DFC Leader", 30 lb(80% Fluorocarbon)
Lure: DIY lure "Angry Rat"
Status: C&R





Close-up. Kecik jer...






Bila semakin terang, memang keroh lah. Adoiyaiiii... Puncanya?







Rupa2nya pakcik nie awal2 lagi dah turun dari aku pasang jaring. Aku tanya gak kat dia awal ke pasang jaring tu? Tapi dia buat dono jer. Mungkin tak dengar, aku kuat kan sikit suara, tah apa2 yang dia jawap. Aku pun tak paham.





So, aku interviewlah pakcik nie jap (konon2 paparazilah). Sekali dia cakap melayu sebijik2 jer & pelan2. Rupa2nya pakcik nie pekerja kontrak kat SM tu & berasal dari THAILAND. Wonderlah... 

Maka bermulalah sesi orentasi siap dengan bahasa isyarat sebab beliau tak pandai cakap melayu sangat. Sikit2 jer kata beliau. Rupanya pakcik nie pukul 5.00am dah turun pasang jaring! 

Adoiyaiiii... sia2 jer bangun awal! Hrmmm... Sambil2 tu aku perati hasil tangkapan pakcik nie boleh tahan gak. Ada ikan sepat & puyu banyak. Kasar2 gak saiz tu.





Pakcik nie ok sikit sebab dia tak rentang jaring menutup laluan keluar masok snakehead. Lagipun jaring beliau tak panjang. Takpe pakcik, sama2 gunasama port nie.





Tak lama pakcik tu kat situ. Lepas dia kutip hasil, terus dia cakap "Yo bro, Wa chow dulu!" - aku transelete ikut style generasi sekarang. Dia cakap "Pulang dulu", tu jer. Sesaja aku tambah "garam" sikit. Hahaha...

Lepas pakcik tu blah, datang lak satu lagi Puak Jaring Jala. Nampak saja kereta Kancil Putih tu, "Siap.... The most penjaring penjala yang kureng ajar & tidak bertimbang rasa!".  

Aku benci betul kat orang tua nie. Tahulah tempat nie bukan aku yang punya (BTW, bukan kau gak yang punya PAHAM!). Cuba korang pejam mata & majin jap, syok2 korang tengah cast, tetiba dia baling jala betul2 sebelah korang. Apa yang korang rasa? Rasa OREN

Tulah pek'el orang tua tu yang buat aku rasa eeeeee....!!!! Dah berkali2 aku kena dengan orang tua nie. Tu belum dikira dia tutup laluan keluar masok snakehead. Pasal nie lah yang membuatkan aku sanggup turun awal rezeb tempat tu.




Yang tak pakai baju tulah kurang ajaq! Habis dia rentang jaring kat situ. Macam 2 guni beras 10kg jer dia bawak jaring tadi.





Lepas penat membebel & kurang sambutan kali ini, akhirnya dalam rasa menyampah kat orang tua tadi, berjaya gak menaikan seekor lagi saiz kecik. Kali ini aku menggunakan lure Brekely Grub.





2nd catch - Snakehead
Rod: Okuma "Nemesis" (NEC562L_4-10 lb)
Reel: Daiwa "Alphas" 103L (Purple)
Line: Power Pro, 20 lb
Leader: Bossna "DFC Leader", 30 lb(80% Fluorocarbon)
Lure: Berkely Powerbait_3" Power Grub "Christmas Lights"
Status: C&R





Close-up. Lama gak nak dapat yang ke-2 nie lepas dapat yang pertama tadi.




Sebelum menamatkan misi kali ini, "Last Card" aku cuba lak kat port seberang mengadap bangunan SM tu. Ada sambutan tapi rabut. Last cast tetiba berbunyi sikit drag aku ditarik beliau. Dah hook-up, tapi beliau diselamatkan oleh rumput dan kangkung. Memang heavy cover game jer rasa.

Aku tengok kat mainline (atas sikit dari leader) dah berbulu! Alamak... aku dapat rasakan bad news pasni. Masa tengah bergelut tu, aku cuba mencapai tali leader, tapi henjutan terakhir snakehead tu berjaya memutuskan tali mainline betul2 kat tempat berbulu tadi. Aku dah cakap dahhhh... 

Bukan rejeki aku kali ini. Yang penting aku tak kumpau & syukur dapat lepas gian casting...



*Ada lagi si tua tu buat hal kat port nie gak!!! Dah tak larat aku nak "buat dosa". Korang majinlah sendiri.





*FREESTYLE STREET FISHING*





12 May 2014

Boat Base Casting @ Pulo Lakir & Sekitarnya_2


Tarikh: 11/05/2014 (Ahad) 
Lokasi: Pulo Lakir & sekitarnya
Masa  : 7.00am - 3.00pm



Boatbase ke Pulo (pulau) Lakir merupakan komplot boatbase acara casting yang pertama bagi aku. Aku pernah ke Pulo Lakir suatu ketika dahulu tapi untuk aktiviti yang berlainan - Pancing (membottom) & camping. 

Hasil kali ini tidak seberapa disebabkan beberapa faktor - hujan lebat sehari sebelum komplot. Air pulak menjadi keroh (hijau pucat). Menurut Nazri & ayahanda beliau, kalau diikutkan port tersebut airnya hijau jernih ala2 crystal clear gitu!

Takpelah, dapat lepas gian komplot boatbase dengan kawan2 pun dah syukur...





Arahan daripada "Pihak Atasan", pukul 6.00am dah jalan. Tapi pukul 7.00am baru jalan. Hrmmmm... Biasalahhhhhhh! Terbaekkkkkk. TAPI INGAT...





Para komploter kali ini.





Nazri memaksa Ayahanda beliau sebagai tekong kerana takut hidung serta mata beliau berdarah jika rakan2 strike & beliau hanya mampu jadi tekong.






Gaya seorang Masta! Penuh kompiden.





Wajah kanak2 periang...
 




Kacang Rapala Cap Tangan





Kampung Muara Tebas





Geng membottom.





View sepanjang perjalanan.





Best piknik kat sini.



Selepas menempuh 1 jam perjalanan, akhirnya kami sampai ke destinasi. Walaupun tidak berangin, namun air laut bergelora sedikit. Kesan hujan semalam mempengaruhi darjah kejernihan air. 

Itu ketentuan dariNYA. No need to argue. Who are we to argue with the Creator?!... Ada hikmah di sebaliknya. Rezeki masing2 telah ditentukan untuk hari ini. Bersyukur seadanya.





Shimpaku memulakan aktiviti - SILA ABAIKAN PART PERUT & buat2 tak nampak, ada paham?!!!





Aedun & Nazri turut beraksi.





Keseluruhan spot kat sini berpotensi.





Mesti ada Kerapu kat sini. But not today.






Setelah beberapa kali rabut, akhirnya Shimpaku berjaya menaikan MJ.






Very Kasar, beautipul & good size Mangrove Jack! Osemmmmmmm...!







 
1st catch - Kerapu @ Grouper

Rod: Storm "Mojo" (MOC602ML_6-12 lb)
Reel: Shimano "Calcutta Conquest 51"
Line: Power Pro, 20 lb
Leader: Bossna "DFC Leader", 30 lb(80% Fluorocarbon)
Lure:  STORM "ThunderCrank MadFlash", Green Fire UV





Kecik jer kali ini. Apa2 pun, syukur dijauhi dari KUMPAU.






Aedun juga menaikan Kerapu.





Geramkan tengok spot camgini? Hehehe...





Just perlu berhati2 & pantas bertindak sebelum sang ikan memecut ke batu.





2nd catch - Kerapu @ Grouper

Rod: Storm "Mojo" (MOC602ML_6-12 lb)
Reel: Shimano "Calcutta Conquest 51"
Line: Power Pro, 20 lb
Leader: Bossna "DFC Leader", 30 lb(80% Fluorocarbon)
Lure:  STORM "ThunderCrank MadFlash", Green Fire UV





Setelah mulut tak berhenti-henti membebel disebabkan saiz bagak ikan apa entah rabut, akhirnya beliau tidak jadi kumpau. Good start for Nazri with ikan Kerapu.





Perghhhhhhhh... Bayangkan kalau air jernih.





Tu dia... Muka ada sinyummmmmmmm...! Good size GT @ Gerpoh.





Cast sampai mabuk!





Sotong Katak on SP! Kazen aku nie memang dapat macam2 "barang rare" setiap kali casting. Layak terima anugerah dah dia nie (sori tersalah fokus kat perut lagi).





Aedun with Ikan Sumpit.




Ada jugak hasil yang tak sempat diSnap, namun rabut & mis kol banyak terjadi dalam komplot kali ini. Memandangkan sambutan pun kureng & bakat semakin besar, kami pun menamatkan sesi boatbase untuk kali ini.




















Hasil yang tak seberapa kali ini. Namun syukur dapat komplot bersama kawan2, selamat pergi & kembali. Insyaallah, we will backkkkkkkk...!