"Saya akan melakukan yang terbaik untuk mengemaskini blog ini setiap hari Isnin."
"I'll do my best to update this blog every Monday."


Disclaimer

Disclaimer

24 August 2015

Snakehead Report (4th week of August 2015)


Tarikh: 23/08/2015 (Ahad) 
Lokasi: Riveria & Sekitar Kota Samarahan
Masa  : 06.00am - 6.30pm



Misi utama aku kali ini nak cari "lauk Grade A" kat a few port yang aku google sejak hari Rabu di sekitar Asajaya / Sadong Jaya, Samarahan. Namun tiada rezeki. Miskol pun takde dari spesis Grade A ini.

So, cam biasa, sebagai pengubat kekeciwaan, aku plan nak cari snakehead spesis Baram ("lesen" yang masih belum aku dapat), pun masih belom bertemu 'jodah' gak aku dengan spesis ini... Layan jerlah report snakehead nie.





Adoiyaiiii... Rupanya air masih surut! Feri takleh jalan. Tapi semalam aku tengok Tide & Current sepatutnya time nie air dah pasang. Kat bawah tu memang ada bot kayu yang boleh bawak motosikal kalau time feri takleh nak jalan. Tapi aku rasa seram bila keadaan masih gelap...





Seberang tu "short-cut" kalau compare ikut jalan darat. Really saving time. Setelah 10 minit menunggu, aku buat keputusan tukar plan menuju ke Riveria cer try cast situ. Time nie aku guna jentera pengempur baru yang masih belum cukup running lagi - Modenas MR1. Baru jer 200+ KM. Dah le jalan darat jauh, koman2 pun dapat bawak 60km/h jer. Siksa beb!





Aku tengok kat Riveria nie macam dah nak pupus jer ikan Grade A. Yang banyak kat sini spesis Tilapia & Koi. Aku cast kat spot berumput yang berdekatan dengan gigi air tu & tiba2 1 sambaran manja2 jer aku dapat. Aku dapat feeling haruan nie...




Nah... betul sangkaan aku. Lain yang dihajat lain lak yang dapat. Layan...





Species: Haruan @ Common Snakehead (1st catch)
Rod: Storm_Trickster (4-10 lb) 
Reel: Shimano_Calcutta Conquest 51
Line: Special Line (4X), 18 lb
Leader: Bossna_DFC Leader, 30 lb (80% Fluorocarbon)
Lure: Z-man_"MinnowZ"
Status: C&R





Rakus! Lure besar pun diminat.






Kemudian aku bertukar tempat... Masa retrive nak cast lure balik & sebelum sempat lure diangkat, 1 ambush dari koner membaham ganas lure aku. Seekor haruan bersaiz kasar lak kali ini kelihatan (kerana dah berhampiran terbing & air lak jernih).





Perghhhh... Masih ada gak saiz 'Abang Sado' camgini kat Riveria. Osemmmm!





Species: Haruan @ Common Snakehead (2nd catch)
Rod: Storm_Trickster (4-10 lb) 
Reel: Shimano_Calcutta Conquest 51
Line: Special Line (4X), 18 lb
Leader: Bossna_DFC Leader, 30 lb (80% Fluorocarbon)
Lure: Z-man_"MinnowZ"
Status: C&R





Close-up.





Setelah jam 9.15am gitu & air sungai dah pasang, aku putuskan kembali ke misi asal mencari lauk Grade A. So, aku patah balik, bila air dah pasang baru feri dapat jalan. Jauh gak solo cast aku bermotosikal kali ini.  

Semua tempat yang aku google tu dah aku terjah. Dari 1 tempat ke 1 tempat. dari 1 gate air ke 1 gate air. Dari time air masih pasang hingga ke air dah surut, belom tertulis rejeki untuk aku. Inilah lumrah dalam dunia hanyir...                                             
                                                                                                             





So, otw nak balik, aku pakai jalan darat. Memang jauh tapi aku masih ada misi lain. Parit2 & port2 snakehead aku terjah. Street Fishing style... 





Species: Haruan @ Common Snakehead (3rd catch)
Rod: Viper_Sting (8-17 lb) 
Reel: Team Seahawk_Bass 103L
Line: Kirin_20 lb
Leader: Bossna_DFC Leader, 30 lb (80% Fluorocarbon)
Lure: SureCatch_Tiny Frog
Status: C&R





Dalam pemerhatian aku kan, biasanya kalau snakehead kaler hitam camgini, lebih agresif dari yang kaler cerah. Wallahualam...





Beralih lak kat parit sebelah, depan tu jer satu sambaran ganas membawa lari lure aku ke bawah. Memang beliau boleh nampak aku berdiri, tapi langsung tidak dipeduli!





Species: Haruan @ Common Snakehead (4th catch)
Rod: Viper_Sting (8-17 lb) 
Reel: Team Seahawk_Bass 103L
Line: Kirin_20 lb
Leader: Bossna_DFC Leader, 30 lb (80% Fluorocarbon)
Lure: SureCatch_Tiny Frog
Status: C&R





Close-up. Kuat melawan beliau nie.






Perjalanan diteruskan. Destinasi Heavy Cover lak jadi pilihan.





Best kalau jumpa kawasan heavy cover yang bercampur sedikit kawasan lapang camni.





2 kali sambaran kat sini. Yang pertama tu mis. Yang ke-2 tu baru hook-up. Dapat seekor bakal mama...





Species: Haruan @ Common Snakehead (5th catch)
Rod: Viper_Sting (8-17 lb) 
Reel: Team Seahawk_Bass 103L
Line: Kirin_20 lb
Leader: Bossna_DFC Leader, 30 lb (80% Fluorocarbon)
Lure: SureCatch_Tiny Frog
Status: C&R





Camnie rupa beliau setelah diclear... Ada lagi beberapa spot yang aku terjah, Namun rabut & kebanyakan saiz comel2 jer. Cukuplah dulu setakat nie. Try again next time, insyaallah...






LURE(S) OF THE DAY

 





Untuk misi kali ini aku gunakan kaler hitam oren.









17 August 2015

Snakehead Report (3rd week of August 2015)


Tarikh: 15/08/2015 (Sabtu) 
Lokasi: Sekitar Kota Samarahan
Masa  : 3.45pm - 6.30pm



Aku sambung casting dari pagi, dari Belungei ke Riveria. Kumpau di Riveria & sebelum balik aku nak layan snakehead dulu. Aku target nak tapau seekor sebab dah lama tak makan snakehead. Lagipun "Ilmu Penunduk Snakehead" mensyaratkan aku mesti makan seekor agar ilmu tersebut terus mantap! Cehhhhhh... kurafat sungguh bunyinya. Banyaklah aku punya ilmu! Puhahaha....






Lama dah aku tak main kat port nie. Heavy cover sangat jadinya. Ada sedikit kawasan yang clear camgini yang wajib ditry.





Fuhyooooo... Sepanjang tu heavy cover. Sepanjang tu gak aku try dengan set ala2 heavy sikit. A few sambaran kecil yang tidak strike kat sini.





Kat sini sambaran sang Mama sekadar "menghalau" lure aku. Aku kat begitu sebab dalam 1 serangan 2 kali beliau cuba 'acah2' jer nak sambar walaupun aku dah pause jap & twitch lagi. Rupa2nya ada anak2 beliau main kat situ. Aku terus mencuba lagi & lagi, tiba2, 1 sambaran manja melarikan lure aku kat bawah tu.





Strike seekor bukan mama tadi. Mungkin anak sulong beliau yang turut bermain dengan adik2nya. Hrmmmmm... yelah tu!






Species: Haruan @ Common Snakehead (1st catch)
Rod: Viper_Sting (8-17 lb) 
Reel: Team Seahawk_Bass 103L
Line: Kirin_20 lb
Leader: Bossna_DFC Leader, 30 lb (80% Fluorocarbon)
Lure: SureCatch_Tiny Frog
Status: C&R





Close-up.





Aku redah lagi kat port lain. Aku perati port nie dah clear sangat. Kurang tempat/ sarang/ teratai/ samai bagi snakehead nak ambush. Pun begitu strike lagi saiz cam yang 1st tadi.





Species: Haruan @ Common Snakehead (2nd catch)
Rod: Viper_Sting (8-17 lb) 
Reel: Team Seahawk_Bass 103L
Line: Kirin_20 lb
Leader: Bossna_DFC Leader, 30 lb (80% Fluorocarbon)
Lure: SureCatch_Tiny Frog
Status: C&R





Close-up. Kurus snakehead nie tak cukup makan.
  




Port ke-3... Ada sedikit potensi kawasan ambush snakehead kat port nie.





Walaupun air nampak tak dalam, kalau jatuh tu mau paras pinggang gak tenggelam. So hati2...






Aku cast berhampiran kawasan yang sedikit bersamai di tepi2 tebing seberang tu & 1 sambaran kasar dari tangkapan ku yang terdahulu berlaku. Good size untuk ditapau akhirnya!





Species: Haruan @ Common Snakehead (3rd catch)
Rod: Viper_Sting (8-17 lb) 
Reel: Team Seahawk_Bass 103L
Line: Kirin_20 lb
Leader: Bossna_DFC Leader, 30 lb (80% Fluorocarbon)
Lure: SureCatch_Tiny Frog
Status: Tapau for Dinner





Solid hook-up. Dua2 hook sangkut kat mulut. Mana mau lari?!

  




Hanya yang berpengalaman tau spot yang berpotensi. Cehwah, nak riak ke??? Taklah... Ada strike sebenarnya. Heheha...





Species: Haruan @ Common Snakehead (4th catch)
Rod: Viper_Sting (8-17 lb) 
Reel: Team Seahawk_Bass 103L
Line: Kirin_20 lb
Leader: Bossna_DFC Leader, 30 lb (80% Fluorocarbon)
Lure: SureCatch_Tiny Frog
Status: C&R





Close-up..





Memandangkan awan mendung & gelap dah muncul, aku putuskan untuk stop dulu. Cukuplah misi menghilangkan vibrate setelah agak lama tidak hardcore cast. Penat memang penat. Ada sedikit kekurangan stamina yang aku rasa. Maklumlah, lama sangat 'berehat'. Lagi pun port nie kena biarkan kembali seperti asal, mungkin 3 minggu - sebulan gitu. Barulah saiz kasar2 kembali ke pangkal jalan... So, until next week jumpa lagi. Insyaallah...







LURE(S) OF THE DAY
Harga lama tu (gambar dari arkib). Payah dah nak dapat harga tu lagi.









Casting Land Base_Belungei, Lundu 04/2015


Tarikh: 15/08/2015 (Sabtu) 
Lokasi: Belungei, Lundu
Masa  : 4.15am - 12.00pm



Memandangkan hari Ahad minggu nie mem aku kerja (Aishhhhhh!!! Geram betullah dengan opis diorang tu asyik buat kerja hujung minggu. Tak pikir ke orang lain nak rehat hujung minggu? Masuk nie dah 3 minggu berturut-turut selepas hari raya lepas aku belum dapat cast hardcore cam biasa! - Sorry, emo. Vibrate tahap gila dah seluruh badan...), so kali ini aku takleh tahan. Aku tukar pogram - ari nie aku cast & esok lak program mem.

Seawal 4.15 pagi (OMG!!) aku dah turun dari rumah menuju ke Belungei, Lundu (Lone Ranger cam biasa...). Bukan apa, aku nak kejar time air mula surut. Aku cek kalender pasang-surut dalam kul 7.00am gitu dah boleh cast. Tujuan utama aku kali ini adalah MISI MENGHANYIRKAN ROD BARU - Okuma Nemesis 2-6 lb. Walaupun rod ini untuk UL, tapi aku pairkan dengan set-up biasa jer. Jom, follow me...






Adoiyaiiii... Dah tiba di Lundu hujan lebat beserta kilat lak. Nak buat camna, takkan nak patah balik ke Samarahan. Jauh dah nie. Tawakal jer lah. Lagipun time masih awal nie, 5.40am gitu.





Syukur, area Belungei hujan dah mula berhenti. Pun begitu, kawasan cast masih ditenggelami air.





Sedikit "sinar harapan" menyambut kedatanganku dari jauh (kononnnnn.....).





Posing & test cast kat sekitar nie dulu. Tiada miskol langsung. Nampak tak pasir yang timbul di kejauhan (bahu sebelah kiri aku) tu? Tulah lokasinya. Selagi air pasang takleh nak sampai situ. Kena tunggu air surut baru boleh.






Nah, aku zoom sikit kawasan tu.






Setelah kawasan tu dah boleh dilalu, tanpa berlengah aku terus cast & cast & cast... Ada beberapa kali gak miskol & rabut saiz juvenile gitu, sangkut, putus, lure terkorban, namun masih belum ada sambaran yang 'ganas'. Aku peratikan tahap frenzy pun kurang sangat. "Mungkin hujan lebat awal pagi tadi mempengaruhi tahap kemalasan penghuni Belungei ini...", kataku memujuk hati.





... sehingga lah aku baling lure sepanjang  batu2 tu & tiba2 satu sambaran yang benar2 menguji kemampuan rod baru aku tu. Tak ter'pam' keluar aku beb!. Drag lak 'menangis'. Lenturan rod takyah cakap camna, ngeri wei. Sempat melayan sekejap sebelum setengah tali leader aku putus bergesel dengan batu. Aishhhhhhh...! Itulah 1st time aku merasa tarikan yang benar2 men'dub'... dubkan jiwa raga di Belungei nie. Kalau tak kerana batu tu aku rasa 50-50 peluang! Nak buat camna, bukan rejeki...





Agak lama lepas "peragut" tu berjaya melarikan diri aku tidak merasa sebarang miskol. Kemudian aku cast kat kawasan batu2 sebelah kanan tu, barulah strike saiz baby Kerapu jer. Syukur alhamdulillah, tak kumpau.





Species: Kerapu / Grouper
Rod: Okuma_Nemesis (NEC602UL 2-6 lb) 
Reel: Shimano_Calcutta Conquest 51
Line: Special Line (4X), 18 lb
Leader: Bossna_DFC Leader, 30 lb (80% Fluorocarbon)
Lure: Berkely_Power Gurb
Status: C&R





Close-up.




Setelah kurang sambutan, jam pun menunjuk pukul 12.00pm, aku berkemas balik menuju ke lokasi lain di Kuching/ Samarahan. Misi tetap diteruskan. Takkan semudah & sekjap tu jer aku nak cast setelah berminggu2 aku tak dapat hardcore cast. No...no..no! Dalam kepala aku dah siap plan untuk cast di Riveria. Kumpau gak, baru layan snakehead nanti sebelum balik... Hehehe!

Overall, rod Okuma Nemesis 2-6 lb (UL) nie memang sedap & lazat ketika membuat balingan lure. Layan strike jugak best sangat (sebab aku memang main jugak set-up UL. So takde lah masalah sangat bagi aku). Cuma bila "dibuli" saiz megatron, otomatik kita akan mengharapkan agar tiada "halangan" fizikal yang membantu megatron tu menang. Cam kes aku nie - kawasan berbatu penyelamat megatron...








 LURE(S) OF THE DAY